SILA KLIK

Hazirah & Khalis

Daisypath Anniversary tickers

KAMU-KAMU YG KUHARGAI

Thursday, August 12, 2010

pie ala bolognaise



hi semua
macam mana puasa pertama?ok kan?makan ape ye?mesti makan sedap
pergi terawih tak?hehe, banyak tanya plak cik zira kan
yelah, da masuk bulan ramadhan, excited sangat, tak sabar nak beraya, sume orang balik berkumpul uma atok,,,




okeh, bersempena, ramadhan, cik zira suka cerita pasal makanan
entahlah kenapa
dan masa puasa sunat pon suka sangat buat entry makanan, da nasib blog ni agaknye,, ;)




okeh, entry ni nak cerita pasal pie
pie ni kakak emy (anak mami) buat untuk tempahan orang afrika makan kat recsam





pie ni senang jek nak buat dia
senang bagi orang rajin lah,,hee




untuk inti dia, buat macam buat kuah bolognaise untuk spageti tuh
guna daging cincang, tomato, bawang, tomato puree dan yang sepatunya ikut citarasa masing-masing, nak pekat ke nak pedas ke
tp yang kak emy buat ni tak pedas




masak kuahnya dalam kuali
lepas da siap kuah, masukkan ke dalam acuan




untuk topping dia, kak emy guna mashed potato yang serbuk tuh
gaul dengan air panas dan masuk kan dalam pipe




lepas tuh topping mashed potato tuh dipicit dan dibentukkan bunga kembang menutupkan inti yang dibawahnya,,
lepas dah ada bunga cantik, bakar pie ni dalam oven sampai ni kuning keemasan




lepas tuh, boleh hidang dan makan
makan panas-panas sedap,,




sapa agak2 nak buat untuk berbuka puasa pie ni, boleh jugak
senang jek
bahan dia pon senang, mashed potato tuh ada jual kat pasaraya, jenis serbuk, gaul dengan air panas, letak cheese sket, siaplah utk topping dia,,




masa kak emy buat tuh, si qisteena pon menyibuk sekali
dia makan inti pie ni sebab tak pedas pon, sampai comot-comot pipi dia,,




jadi, sape rasa nak cuba, selamat mencuba ye
manalah tahu, selalu buat pie lain, kali ni nak try pie yang ini pulak ke kan
cuba ye,, ^__________^






~sekian~




k,adios!!!,,, by : ierarahman rabu 11 ogos 2010 6.18 p.m.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails