SILA KLIK

Hazirah & Khalis

Daisypath Anniversary tickers

KAMU-KAMU YG KUHARGAI

Wednesday, January 23, 2013

Kronologi Kelahiran Khalisah.



Assalamualaikum
ini entry istimewa buat cik zira kerana diberikan kesempatan oleh Allah yang Maha Satu untuk merasa keperitan dan kepayahan melahirkan seorang anak.


ternyata satu pengalaman yang amat berharga yang akan cik zira kenang sampai bila-bila. jadi, cik zira ingin kongsikan pengalaman berharga cik zira ni kepada semua dan sebagai kenangan juga buat diri cik zira sendiri.


15 Januari 2013

  • pukul 8 pagi pergi klinik check up macam biasa. lepas gi klinik, gi scan biasa plak nak tengok baby macam mana. lepas tu cari klinik pakar untuk scan 4D sebab gi klinik dekat perbadanan Islam tu doktornya kata baik gi check pakar sebab scan dia tak nampak sangat. doktor tu kata air ketuban cik zira sikit. berjalanlah cari klinik pakar ke jalan kuning, jalan harimau, sampai 4-5 klinik tanya tapi semua doktor takde. give up terus balik rumah sebab dah nak gi keje
  • pergi ke sekolah seperti biasa. tapi dah mula rasa sakit dekat bawah. tetap gigih jugak nek turun tangga masuk kelas mengajar seperti biasa. bila duduk dan nak bangun rasa sakitnya Tuhan je yang tahu.
  • malam tu pukul 8 sempat amek gambar perut buat terakhir kali
  • rasa sakit kat bawah makin kuat tapi gagahkan diri juga. 
  • sebelum tido pukul 10 tu sms dekat suamiku kata stand by jelah, takut si baby bila-bila masa je boleh keluar sebab dah mula sakit kat bawah lain macam. stand by tau, suamiku dekat penang tu. jauh!
  • malam tu ada 2-3 kali pergi bilik air nak buang air. memang rasa peritnya nak bangun. lepas tu mimpi pergi scan baby banyak kali. sebab esoknya plan nak gi scan baby lah sampai termimpi-mimpi


16 Januari 2013
  • bangun pukul 5 pagi nak kencing. tapi seyes sakit sangat kat bahagian bawah tu
  • sekali masa kencing tengok pad dah ada lendir berdarah. dah cuak gila masa tu. air ketuban pun dah start mengalir.
  • keluar bilik air bagi tahu atok. seb baik atok dah bangun tengah makan. dia cepat-cepat kejutkan bik ani yang baru siap buat kuih baru nak tido
  • cik zira dah berdebar ni. ye ke dah sampai masa. ye ke baby dah nak keluar. sakit ke jap lagi. macam-macam fikir dalam otak. lepas tu tak henti kol suamiku tapi tak berangkat. geram betul. 
  • bik ani hantarkan cik zira ke Hospital Sultan Ismail naik teksi. terima kasih banyak bik ani. bik ani tunggu je. sian penat buat kuih tak habis lagi
  • sepanjang masa cuba kol suamiku tapi sia-sia. memang tak berangkat. maklumlah tido mati. pasrah jelah
  • sampai je naik kerusi roda. dibawa masuk ke bilik saringan. berdebar sangat. air ketuban tak berhenti mengalir
6.00 pagi
  • doktor cek. doktor lelaki cina muda. aduhai, segan. tapi dah terpaksa kan nak buat camne. dia seluk. SAKIT! seyes sakit. baru buka 2 cm. huhu
  • lepas tu dia check buku pink cik zira. dia tengok laporan doktor yang cakap air ketuban cik zira sikit. dia scan plak. betul lah doktor tu cakap. air ketuban cukup paras-paras je. lepas tu tak benti mengalir
  • doktor lelaki melayu plak bagi tahu dia akan masukkan wad dulu. dalam pukul 8 atau 9 pagi dia akan masukkan ubat paksa bersalin sebab takut pape jadi kat baby
8.00 pagi
  • masuk wad 4a katil nombor 6. doktor pakar datang cek. dia plak kata dia tak akan bagi ubat. dia bagi masa 24 jam untuk cik zira rasa sakit sendiri. kalau dalam masa tu tak buka jalan jugak, dia induce
  • air ketuban mengalir je bercampur darah. dah banyak kali tukar pad.
  • duk spital buat pertama kali dalam hidup tau. selalu jaga orang sakit je. ni diri sendiri masuk spital. macam tak percaya. sejarah dalam hidup





9.00 pagi
  • lapar sangat. tak makan apa pun lagi.
  • tanya nurse nak turun bawah gi kafe dia yang jauh tu tapi nurse tak bagi
  • cik zira ingat nak nekad je jalan pelan-pelan beli makanan sendiri. nasib baik ada nurse pelatih tolong belikan makanan
  • tunggu makanan sampai, pergi tengok tv kat luar bilik wad tu kejap. tapi ada tv2 je. kartun. bosan. 
  • makanan sampai. sedap adik misi tu belikan lauk. ayam blackpepper dengan sayur tauhu kering dengan soo hoon. sedap. nasi banyak boleh habis licin. lapar punya pasal. minum limau ais.




duk spital borak dengan akak-akak satu bilik tu. nak tido tapi tak boleh tido. berjaga jelah. suamiku drive bertolak dari penang nak dekat kul 8 pagi sebab flight sume dah terlepas. cik zira doa tak henti semoga suamiku selamat sampai dan sempat temankan cik zira masa bersalin. Alhamdulillah doa cik zira selama ini dimakbulkan Allah. si baby pun memang tunggu babah dia ada. 


suamiku selamat sampai JB pukul 2 petang macam tu. masa melawat dah habis. dia datang masa melawat petang. temankan cik zira sampai habis waktu melawat. belikan vitagen epal 2 botol sebab cik zira teringin. BFF dan suami pun datang tengok cik zira.


petang tu dah start rasa sakit. ingat rasa sakit nak buang air besar sebab memang belum membuang lagi. tapi sakit tak kuat sangatlah. mengadu dekat suamiku.


waktu melawat habis, suamiku pun nak balik. cik zira pesan stand by je. nanti pape terus datang tau. dia pun ok je. sama-sama tak sabar nak tunggu si baby lahir.


makan malam sampai. makanlah macam biasa. yang tengah hari pun makan jugak. bik ani datang dengan abang ai bawa makanan pun cik zira makan jugak. makan je kejenya.


8.00 malam

dah start rasa sakit. dah terbaring atas katil menahan sakit. tengok jam berselang 15 minit rasa sakitnya. lepas tu 10 minit. tapi masih boleh bertahan. bila tanya akak sebelah katil rasa sakit macam nak berak tapi tak boleh berak ke? dia kata haah, macam tu lah. terus bagi tahu misi kat luar.


dia suruh gi bilik belakang nak check. aduhai, kena seluk lagi. SAKIT! dahlah penakut. tak reti nak rilek. kena marah padan muka. nurse tu kata 3cm. dia kol labour room tengok ada kosong tak. suruh kemas barang dan tepon suami sebab nak hantar ke sana.


9.30 malam

masuk labour room. suamiku pun dah sampai bawa air selusuh atok buatkan. tapi dia kena tunggu tak boleh masuk lagi. dah siap semua kerja misi dengan doktor baru boleh masuk. masa tu dah kul 10 malam. cik zira dah start ngantuk. yelah, dari kul 5 pagi tak tido. dah penat dan ngantuk sangat.


tunggu sampai tertidor jap. baby pun sama tido. jantung dia jadi tak cantik kat mesin. nurse kejut-kejutkan baby suruh bangun.



17 Januari 2013


dalam kul bape ntah masukkan ubat bagi sakit tu. Ya Allah, sakitnya. 5 minit 2 kali sakit. nak nangis rasa. mengerang sakit sambil mulut kumat-kamit baca ayat-ayat suci. mengadu pegang suamiku setiap masa. dia pun dah penat dan mengantuk tapi temankan cik zira. keluar sebab nak gi bilik air dan sejuk sangat je.


dah berapa orang baby dah selamat lahir. cik zira masih menanggung sakit. sakit yang teramat sangat. sampai dalam pukul 4 pagi tu memang dah sakit sangat. dah mengerang. cakap dengan nurse tu tak tahan sakit. dia tanya macam nak terberak ke? cik zira angguk. mata ni dah terpejam je sebab ngantuk sangat-sangat. sakit sampai nak nangis tapi suamiku cakap sabar jangan nangis. siap kena marah dengan dia. sedih betul. dia nak suruh cik zira kuat. tak nak jadi cengeng.


dia check. kena seluk lagi. aduhai. dah semuanya sakit. suruh teran dan mengiring. keluar air banyak sangat. cik zira teran pelan-pelan setiap kali sakit datang dan mengerengkan badan. 


dah sampai pukul 5 macam tu dah sakit sangat-sangat. makin ramai yang datang bilik tu sebab masa tu memang tinggal cik zira sorang je. yang len semua dah selamat. nurse doktor semua penuh bilik tu. cik zira dah penat, mengantuk dan sakit sangat. tak larat. tak bermaya. dorang seluk-seluk banyak kali. cik zira dengar dah buka 8 cm.


sampai masa kena teran tu cik zira cuba teran. banyak kali. tarik nafas sume. suamiku pun pegang bagi kata-kata semangat bisik kat cik zira. masa tu dengarlah semua cakap teran dik. teran puan. suamiku pun cakap. mata ni tertutup je sebab mengantuk sangat. kena marah sampai sebab jantung baby dah lemah sangat.


daripada pegang kaki dekat buku lali tu sampai kaki kena bawa naik ke atas pakai benda alah tegantung tu bagi buka luas. memang sakit sangat. semua dah suruh teran bagi kata-kata semangat. sampailah kena guna vacum nak bagi baby keluar. cik zira dah macam sedar tak sedar je. cuba teran juga mana yang terdaya. sakit dan sangat penat dan tak bermaya.


sampaikan dah tiba waktu subuh dan azan, masih mencuba meneran. akhirnya 6.04 pagi, 17 Januari 2013, si baby lahir ke dunia. suamiku lah orang paling lega. rasanya dia cium kepala cik zira cakap apa entah cik zira dah tak dengar. keluar je baby terus cik zira cakap terima kasih dekat semua sambil mata terpejam. suamiku pun cik zira dengar dia cakap terima kasih.


baby letak atas badan cik zira pun cik zira pandang tak pandang je sebab mengantuk. pejam je mata. tak pegang pun baby masa atas badan tu. sian dia. doktor tanya baby apa, cik zira tengok cakap perempuan dalam tutup mata tu.


lepas tu, dorang bawa baby keluar. cik zira ni diproses keluarkan uri semua. jahit banyak sangat. terasa jahitan tu satu-satu. cik zira mengadu sakit-sakit tapi doktor perempuan melayu muda tu buat tak layan. dia nak siapkan kerja dia kan. cik zira pun duk sakitlah manjang. lama sangat dia jahit sebab koyak banyak rasanya. yelah, kalau dah sampai baby kena vacuum kat kepala nak keluarkan dia. sian baby. sory tau anak, ibu dah tak larat sangat. bayangkan dari pukul 5 pagi tak tido sampailah ke 6 pagi esoknya, dah lebih 24 jam berjaga. manalah tak penat kan.


dah siap jahit. nurse shift pagi salinkan baju. habis kuyup dengan darah. dia cakap borak apa pun cik zira tak ingat. jawab jelah. rasa penat sangat-sangat. lepas tu alihkan dekat katil lain sebab nak masukkan dalam wad. aduh sakitnya masa nak bangun beralih katil tu. suh baring tepi sikit sebab kata nak letak baby kat sebelah. oh, lupa dah ada baby. masa sorong bawa ke wad tu cik zira buka mata kejap-kejap cari suamiku tapi dia takde dah.


masuk wad 4B plak. katil no 7. tido jelah lepas tu. tak ingat apa dah. penat sangat-sangat. bila bangun tu tengok baby kat sebelah. macam tak percaya dah ada baby. SUBHANALLAH. renung je muka anak sendiri.




dah sampai tengah hari pun cik zira tak bangun katil lagi. rasa sakit sangat. darah mengalir banyak. kalau tak hari tu juga boleh balik. tapi disebabkan cik zira tak bangun gi buang air kecil, tak dapat balik lagi. esoknya baru boleh balik.


masa nak mandi bersihkan diri tu, rasa nak pitam. baring sekejap. bila dah ok, baru mandi dan bersihkan diri tukar baju semua. tapi seyes badan lemah sangat. duduk je masa kat bilik air tu. rasa nak pengsan je.


inilah sedikit-sebanyak yang cik zira boleh kongsikan mana yang cik zira teringat. oh, rupanya masa suamiku takde tu, dia kata dia kena halau. lepas dia azankan baby dia terus balik dulu mandi. dia pun dah kepenatan. sian suamiku. nasib baik dia ada temankan dari mula sakit sampai baby keluar. pengalaman berharga juga buat suamiku.


TERIMA KASIH tak terhingga kepada semua yang terlibat secara langsung dan tak langsung sepanjang proses melahirkan ni. kepada semua doktor, nurse dan staf HSI, jasa kalian hanya Allah yang dapat membalas. servis memang terbaik. suka sangat. siapa kata hospital kerajaan tak best. best je. 


TERIMA KASIH kepada suamiku, kepada keluarga dan kepada semua yang mendoakan cik zira. terima kasih sangat.


SYUKUR ALHAMDULILLAH kerana Allah memakbulkan doa selama ni. Terima Kasih YA ALLAH.


beberapa jam selepas dilahirkan



maka dengan ini, cik zira umumkan kelahiran puteri tersayang, KHALISAH BINTI MUHAMMAD KHALIS pada 17 Januari 2013, Jam 6.04 pagi dengan berat 2.84 KG.


sayang anak ibu.



p/s fuh, lama gila taip entry ni tanpa henti. sejam lebih kot. sakit pinggang semua. nak buat kenangan untuk diri sendiri.





~sekian~



k,adios!!!,,, by : ierarahman isnin 21 januari 2013 1.15 p.m.

20 comments:

Peri PiA said...

Alhamdulillah

pengorbanan seorg ibu menahan sakit,melahirkan anak

terharu bace

wawa syaida said...

alhamdulillah...
tahniah cik zira :)

vanilla said...

cik zira...tahniah byk2..kita yg baca ni rasa gerun...takutnya nak beranak!..ahhaah...alhamdulillah dah selamat..comel khalisah =)

Lyaa Suriany said...

thniahhhhhhhh sis
comey sangat
eiii geram nk cubit pp baby ni

::eLeya:: said...

B'debar2 rasa nk b'salin..c.zira dah slmt..nnti turn kita plak..b'doa sgalanya b'jln dgn lancar & d'p'mudahkn oleh Nya..btw,comel bb khalisah.. =)

cik chinta said...

tahniah, comel bby. Mcm maknya.

Zaliedana said...

Congrat ya zira..Ermm hanya yg pernah melalunya yg tau betapa sakitnya time nak bersalin tuh..huhu gna vakum ya,mak aiii ngerinya denga kna jait byk..pepun moga khalisah mmbesar mnjadi ank yg solehah..leh geng ngn puteri kak ct,safiyya..selamat berpntng zira..kak ct esk dah last pntng,bersalin 12/12/12 aritu..

uMmI NuR aIn said...

tahniah sis ziera....

comelnye baby....=)

Felis Domestica said...

ehmmm...tu la, tak tido...
pengorbanan ibu.
pengalaman yang nanti lupa bila dah tgok baby membesar..he..he

tahniah dik

(''_'') said...

Tahniah & selamat berpantang...ni tgh tggu turn lak...berdebar sume ad bc pglmn org...

HAZIRAH ABDUL RAHMAN said...

Peri PiA :

sebab tulah kan syurga di bawah tapak kaki ibu

HAZIRAH ABDUL RAHMAN said...

wawa syaida :

terima kasih wawa

HAZIRAH ABDUL RAHMAN said...

vanilla :

itulah namanya pengorbanan. sakit memang sakit tapi dapat hadiah yang tak ternilai.syukur

HAZIRAH ABDUL RAHMAN said...

Lyaa Suriany:

thanx dEar. kalau jumpa cubit je dia.hehe

HAZIRAH ABDUL RAHMAN said...

eleya:

haah, kita dah selamat dah. doakan awak pun selamat jugak ye tak lama je lagi tu nanti

HAZIRAH ABDUL RAHMAN said...

cik chinta :

terima kasih dEar.tunggu baby awak plak,, =)

HAZIRAH ABDUL RAHMAN said...

Zaliedana:

haah kak. sian baby kena vacuum. sakit jahit banyak terasa sampai sekarang. haah, boleh genglah. eh, baby akak lahir tarikh cantiklah. senang nak ingat.

HAZIRAH ABDUL RAHMAN said...

ummi nur ain :

terima kasih ain.

HAZIRAH ABDUL RAHMAN said...

Felis Domestica :

terima kasih kak ye. =)

HAZIRAH ABDUL RAHMAN said...

(''_'') :


kita doakan awak selamat tau. kena banyak berdoa.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails