SILA KLIK

Hazirah & Khalis

Daisypath Anniversary tickers

KAMU-KAMU YG KUHARGAI

Sunday, June 10, 2018

kata kata cermin diri



Assalamualaikum wbt
salam ramadhan
cik zira dah selamat sampai kampung halaman jb petang semalam. naik flight setelah lama tak naik flight. alhamdulillah semua dipermudahkan. khalisah khaliq dua dua behave senangkan ibu. first time jugak naik grab dari senai ke stulang baru. murah. rm26 je kalau nek teksi paling murah rm45.

atok cik zira dah kurus. duduk baring atas katil je. tapi semangat atok kuat. puasa solat. alhamdulillah. cik zira doakan semoga atok cepat sihat.

ok berbalik kepada tajuk. kata kata cermin diri. setuju?

sekarang ada fb lah ig lah. dan semua orang suka luahkan perasaan dekat situ. ada orang jenis ada benda benda ni tapi sekadar baca je. tapi ada yang sket sket ditepek situ. lagilah sekarang ada story bagai kan.

cik zira pun selalu kadang nak tepek jugak. tapi kadang delete balik. sama jugak macam nak membawang tu payah bila dah membawang baru nak sedar 🤦🏼‍♀️

macam mana kita express diri kita dekat social media macam tu la orang akan judge kita. kalau dah kita ni jenis sket sket tulis bukan bukan maki hamun dekat situ guna kata kata tak elok kita nak expect orang pandang tinggi dekat kita ke??

pastu nanti cakap eleh ko ingat ko baik sangat?? aku ni tulis je macam tu mulut ke maki hamun sume tapi hati aku baik 🤪🤪

orang baik dia cakap ke dia baik? pencuri dia mengaku ke dia mencuri?



cik zira tak baik. hari hari buat dosa sedar dan tanpa sedar. kadang nak taip fikir balik perlu ke tak perlu. orang yang tulis bukan bukan tu biasanya niat dia nak tujukan kat orang pastu bila orang baca orang sakit hati dia jadi bangga la sebab tulisan maki hamun dia tu.


kesian orang macam ni.

semoga cik zira dijauhkan jadi macam ni sebab banyak lagi dosa cik zira buat hari hari. tanaklah menyakitkan hati orang pun tambah dosa cik zira. sebab kita buat salah ngan orang kita kena minta maaf dengan orang tu tau.

biarlah orang buat kita jangan kita buat orang. kita rilek rilek je cukuplah 😀

cik zira dah ramai kenal manusia macam ni. jenis apa sket pun melatah tepek dekat fb n ig. kalau ada masalah kita direct face to face bincang luahkan lagi senang.

akhir kata, terlajak perahu boleh diundur telajak kata terlajak taip?? bila orang dah baca dah delete sekalipun ingat orang tu boleh lupa ke awak tu jenis macam mana?? jadi sama sama kita menjadi seorang yang berfikir dua tiga kali sebelum nak tulis taip atau luahkan apa sahaja di social media kita.

maaf andai tulisan ini tetiba buat ada yang terasa. tapi andai kata terasa tu maksudnya kita pun buatla benda macam ni. cik zira dah banyak kali terkena even family sendiri pun. even cik zira sendiri pun pernah buat macam ni tapi dulu dulu lah. masa buat sesuatu tak guna otak guna hati guna nafsu marah.

takde manusia sempurna baik abadi dalam dunia ni kecuali Rasulullah saw. kita semua pendosa setiap hari tapi kalau ada dosa yang boleh kita elak kita elak. ni untuk peringatan diri cik zira sendiri ni. sebab cik zira pun buat dosa setiap hari.

di akhir akhir ramadhan ni sama sama kita muhasabah. jadi lebih baik walaupun sket sket dulu. ok hazirah? In Sha Allah 😀


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails