Hazirah & Khalis

Daisypath Anniversary tickers

KAMU-KAMU YG KUHARGAI

CIK ZIRA DI SINI JUGAK!!


keek : ierazira27
instagram : hazirah27
youtube : ierazirared
whatsapp/viber/tango : 012-7962386

Thursday, June 11, 2009

:: TUTORIAL TUDUNG ::



assalamualaikum warahmatullahi wabarokatuh,,

salam harmoni buat anda semua pembaca budiman blog merah cik zira neyh terutama buat gadis2 bertudung yg gojes2 sume,,

baiklah,seperti yang dijanjikan,,entry ni cik zira nak tunjukkan pada sume macam mana nak gayakan tudung2 koleksi korang,,entry sebelom ni cik zira dah suh siapkan sume bahan2 yg diperlukan kan?dah ade ke belom?kalo da siap sume baham,jom kt pakai tudung,,=)


STYLE 1
bahan2 : tudung tiara ariani/ tudung ala2 ekin saiz M, keronsang kecik 1,
kerongsang beso 2



1. pastikan korang ade sume ni yep,,bahan2nya,,

2. sarungkan tudung ekin tuh macam biasa

3. pastu tarikkan bahagian depan tu ke belakang sehingga membentuk seperti U sama seperti gambar di atas,,ikut masing2 nak labuh mana ea bahagian depan tuh,,=)

4. lepas tuh,,brooch kan di kiri dan kanan tudung kat bahu,,kalo brooch lagi besau lagi cantik,,ok,bahagian depan udah siap!

5. ok,kalo dolu2 style org brooch kat blkg ni nampak brooch nye kan kalo org tgk dr belakang?tp skang,da lain,,korang pakai brooch kecik tapi pinkan macam dlm gambo,,cantum kiri dan kanan pastu tarik sket pastu pin kan macam tuh,,nampak tak brooch tuh?dia dari blkg x nampak,tp dari sisi nampak?ok,paham kan?

6. hokeh,hasilnya macam gini,,(sila abaikan background gamba yew,,hehe,,pencahayaan juga kurang baik di situ,abaikan jugak),,kalo korang pasan,,dekat butik ariani skang,,tauke2 dia yg cantik2 pastu Azizah Ariffin kat WHI pon da pakai style cenggini,,,,blkgnye akan macam menggerbang2 jew,,sangat mudah simple yet cantik,,cuba la k,,=)


STYLE 2
bahan2 : tudung tiara ariani/tudung ala2 ekin/anak tudung,shawl,brooch & peniti


1. pakai tudung tiara ariani ni macam biasa tapi masukkan ke dalam baju

2. amek shawl yang nak dipakai letak kat kepala cenggitu

3. pakai brooch kat tgh2 tuh then pastikan sebelah panjang dan sebelah lagi pendek ujung2 shawl itu,,ni sume sape da bijak n biasa pakai shawl dah tahu,,senang jek kan?

4. tarikkan sebelah ujung yang panjang naik ke atas kepala,rapikan dan ketatkan dan bawa ujung tuh sampai ke leher arah bertentangan sbb da naik atas kepala kan,,pastu ujung tuh yang terbiar macam tuh,,selitkan jek kat leher korang,,

5. ok,da selit kat leher tadi jadi macam dalam gambo ni,,

6. lepas tuh,,bahagian atas yg da kemas tu tadi,,korang pinkan macam tuh,,ikutla nak pin bape banyak,,tp cik zira slalu gne 1 pin jek da cukop asalkan masa tarik tadi da kemas da,mest tak tercabut punya,,ingat tau,,kalo dolu2 orang gne brooch letak atas kepala ni tp skang da tak payah,,wat menyemak jek,,gne pin jek lagi kemas n simple,,

7. tadi nelah ujung yang panjang da setel lepas selit kat leher kan?skang kt setelkan plak belah ujung yang pendek lg 1 ni,,ok,,ape yg korang perlu wat,,korang amek ujung tuh,angkat pelan2 sampai ke atas bahu,kemaskan,,ikutla nak labuh mana kan,,pastu brooch,,ingat,tips lagi skali diingatkan,pakai brooch yang besau2,,lagi besau lagi best,,=)

8.tadaa~~inilah hasilnya

9.pandangan dari belakang,,labuh jugak tau bahagian belakang,,

10. pandangan dari sisi,,sangat simple jugak,,x sampai seminit da siap!mudah,,=)


STYLE 3
bahan2 : tudung tiara ariani dan shawl ( itu sahaja )


ha,style ni sgt simple bagi yg malas tp ttp nak nampak cantik,,konon2 ala ct la kan..hehe,,

1. pakai tudung ariani macam biasa da masukkan ke dalam baju,,lepas tuh letak shawl atas kepala macam biasa jugak,,pilihla mana2 shawl yg korang bekenan yg korang ade k?

2. pastu kan,,korang ikat shawl korang macam tu,tp jgn ketat,longgar2 jek,,macam dalam gamba

3. then,korang selempangkan 2-2 belah shawl tuh nek atas bahu,,dah siap!

4. inilah hasilnya,,senang sangat kan?cantik pon cantik,,kalo nak letak brooch pon boleh jugak,,

5. kalo korang taknak ikat macam tadi pon boleh,,just selempangkan terus shawl korang nek atas bahu,,boleh jugak,,terasa la diri korang macam mak datin yew,,hehe,,;>


STYLE 4
bahan2 : tudung ariani & tudung ct ( itu sahaja )



ok,kalo STYLE 3 tadi shawl ala2 ct buatan sendiri kan?kali ni,cik zira nak promote sket,,cik zira bawu dpt stok tudung ct tau,,ade 6 elai jek,,terhad sangat2,dan cik zira da rembat 2 kaler merah macam biasala kan,,tuan belog pon nak pakai jugak ikut trend,,so kaler yg tinggal hitam,putih,pink,biru & krim,,harga hanya RM15 sahaja,,sangat cantik sbb dia ade manik2 kat tudung ni pastu cara pakai senang sangat,sarung jek macam pakai tudung syria,,anak tudung korang boleh pakai tudung ariani atau kalo takde,,tudung ala2 ekin kew anak tudung kew dan jgak leh pakai ngan tudung syria,,sangat besh,,



so,sape bekenan nak dapatkan tudung ct ni,cepat2 book tau,,RM15 sahaja,,terhad,,cuma ade 5 elai jek,,sape cepat dia dapat dan bawula leh ikut STYLE 4 ni,,ngee

1. pakai tudung ariani dan masukkan ke dalam baju

2. pastu,sarungkan tudung ct pastu da siap,,simple sangat kalo korang ade tudung ct ni,,leh bawa gi kenduri kawen ke pakai raya nanti ke,konpem korang cun,,cik zira da rembat satu kaler merah,,korang bila lagi??cepat tau,,ade 5 elai jek,,





sold to Nadia
tudung ct 1 krim - RM15







SOLD OUT!!
tudung ct 2 pink - RM 15






SOLD OUT!!
tudung ct 3 hitam - RM 15





AVAILABLE
tudung ct 4 biru - RM 15





booked by Mazlinda
tudung ct 5 putih - RM 15





tudung ct 6 merah - cik zira da rembat jadi hak milik sendiri,,nak pakai masa raya nanti,,ngee,,jangan marah ea,,kan cik zira ske merah sgt2,,da amek da 1,,korang bekenan?

cepat book lagi 5 yg available tuh,,RM 15 sahaja tau,,
sangat cantik dan sng sgt2 nak pakai,,=)




STYLE 5
bahan2 : tudung syria dan anak tudung syria 2 kaler yg berlainan



ha,STYLE 5 ni ramai yg tanya cik zira nak pakai cane kan?bg yg tak tahu lagi pakai cane,,cik zira ajarkan di sini,,jangan risau,,sgt sng jugak,,kalo nak tahu tgk gamba banner cik zira kat atas tuh,,gamba cik zira shooting kat Taman Merdeka,,sume cik zira pakai anak tudung 2 kaler STYLE 5 ni,JOM!

1. sarungkan anak tudung syria yang pertama

2. kemudian,sarungkan plak anak tudung syria kaler yang lain,sarung macam biasa tapi lapiskan pada anak tudung yang pertama tadi,,

3. lepas da pakai 2-2 anak tudung,akan jadi cam ni,,

4. sarungkan tudung syria nye plak,,

5. tadaa~~ da siap,,korang leh campur jek kaler pape korang ske,,mix n match,,kalo lagi banyak koleksi tudung syria lagi besh,,mmg cantik,,





STYLE 6
bahan2 : tudung syria & tudung ct


sama jek macam STYLE 4 cuma anak dalam nye tuka pakai tudung syria jek

1. pakai tudung syria yg ade 2 kaler anak tudung macam da di ajar kat STYLE 5 tadi tuh,,masukkan ke dalam baju,,

2.lepas tuh,sarung jela tudung ct macam biasa,,tade tudung ct?cepat beli kat cik zira,,ngee




3. da siap,,senang kan?simple tapi ttp cantik,,seyes skang cik zira bekenan plak ngan tudung ct yang ni sbb senang,pakai sarung jew pastu corak manik dia cantik tau,,bekilau2,,pakai waktu malam konpem cun habis,,murah jela RM15 jek tau,,=)


STYLE 7
bahan2 : tudung syria,shawl,kerongsang,pin


STYLE 7 ni sama jek dengan STYLE 2 cume dalamnya kt gantikan ngan tudung syria

1. pakai tudung syria yang telah diajar kat STYLE 5,pastu masukkan ke dalam baju,,pastu shawl letak atas kepala macam dlm gambo,macam biasa,sebelah ujung panjang sebelah lagi pendek,,

2. pakaikan brooch,,

3. tarikkan yang ujung panjang ke atas kepala dan tarik kemas2,,

4. hujung nye selit macam biasa kat leher,,

5. pinkan yang bahagian atas kepala

6. ok,yang ujung pendek tuh macam biasa jugak,kemaskan bawa nek kat bahu,,ikut labuh yang disukai,,

7. pastu pakai brooch sematkan pada bahu tuh,,

8. tadaa~~da siap!!



STYLE 8
bahan2 : tudung syria STYLE 5, shawl & kerongsang


STYLE 8 ni pon ala2 ct jugak,,simple jek,,

1. pakai tudung syria STYLE 5 dalam masukkan ke dalam baju,,letak shawl atas kepala,,kali ni shawl boleh sama panjang,,

2. pastu,selempangkan sahaja kedua2 ujung shawl naik ke atas bahu,,dan sematkan brooch di bahu supaya tidak jatuh shawl itu,,mudah jek,,da siap pon,,senang,,pilih jek shawl mana yg korang nak pakai,,konpem cantik,,=),,tp jangan lupa STYLE 5 nak pakai cane yew,,kalo taknak bagi jatuh bahagian atas tuh,sematkan pin kat kepala ea,,


ok sume,,cukopla rasenye 8 styles utk entry kali ni,,nant kalo ade cara2 terbaru,cik zira post entry baru ea,,kepada sape2 yg minta cik zira tunjuk cane cara nak pakai,ha,entry ni dah boleh aja korang dah,,hope sume berpuas hati k,,


SELAMAT MENCUBA!!


** bagi sesiapa yang nak beli tudung ct tuh,cepat2 book ngan cik zira ea,,

** giles ah,,entry ni plg lama cik zira nak siapkan,,2 jam lebih tau,,nak letak gambo pe sume,,tu yg lambat post,,dengan connection tibe2 terputus,,tp alhamdulillah,,dapat jugak siapkan entry ni khas utk semua gadis2 gojes sekalian,,


ok,sekian~~




k,adios!!! ,,, by : ierarahman 11 june 2009 10.45 p.m.

5 comments:

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

wah2.........sis kte sowang ne...sngat rajin+tekun+gigih ..tq sis...really apreciate dat.....sgt salute kegigihan kamo mempublishkn n3 kali ini..sgt brnas.........hope sape2 yg tgk ley la apply yea.........

Zarpeno said...

saya mau tudong saji lapan lai.hehe

hazirah abdul rahman said...

itula lyaa,,kegigihan menanda diri malam tadi,,da siap terus kepenatan yg amat sangat macam keje ape jek,,haha,,thanx tau lyaa,,


encik zarpeno,,tdung saji kena beli kat kedai....kedai ape ea?entah,tp yg pastinya sini tade jual tudung saji yew,,time kasih,,=)

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

pe hal lak mnx tdg saji kt sni yea..plik2 tol....

hazirah abdul rahman said...

tahu takpe,,nak komen kot lyaa tp x tahu nak komen ape,,cenggitu la jadinye,,entahla,,=/

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails